fredag den 25. maj 2007

25.05. 1980 - 25.05. 2007 BORNHOLM

Od posljednje stafete mladosti proteklo je tacno 20 godina.Te 1987 godine posljednji put je stigla u Beograd i odatle usla u istoriju zajedno sa danom mladosti .
Odlukom centralnog komiteta saveza komunisticke omladine Jugoslavije da se 25 maja 1945 svecano proslavi Titov rodjendan,zapocela je prva u nizu manifestacija koja je svoju tradiciju zadrzala 42 godine .Tada je rodjena ideja da omladinci i omladinke trceci kroz cijelu zemlju nose i palice-stafete,a u njima rodjendanske cestitke.Prva stafeta je krenula iz titovog rodnog mjesta,Kumrovca,a kasnije je svake godine kretala iz drugog mjesta bivse nam domovine.
Titov mladi pionir koji se danas trenutno odaziva na ime Bogumil !



Od 1956 godine,na inicijativu Josipa Broza Tita,25 maj postaje praznik omladine.Proslavlja se kao dan mladosti, stafeta prestaje biti Titova,i pretvara se u stafetu mladosti.Docek i predaja stafete preselio se na stadion JNA u Beogradu gdje se odrzavala velika svecanost.Svake godine na stadionu JNA,dan mladosti obiljezavan je spektakularno.Omladinske i pionirske grupe iz svih krajeva SFRJ potpomognute pripadnicima JNA izvodile su dvosatni sletsko-plesni -scenski program.











Stafetu koja je krenula u susret 88 Titovom rodjendanu ,4 maja na putu kroz Hrvatsku ,zaustavlja vijest o Titovoj smrti.Odluceno je tada da se put stafete prekine,te je polozena na posmrtni odar primaoca u skupstini SFRJ.
Stafeta mladosti nastavlja svoj put i poslije Titove smrti,kao simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu i nosi ime " I POSLIJE TITA-TITO ".Ipak,poslije izvjesnog vremena drustvo se promjenilo.Pisane poruke uz stafetu dobijaju prizvuk pesimizma.Pokrecu se i polemike o daljoj sudbini manifestacije...........







TITOVO VELENJE
TITOV VELES
TITOGRAD
TITOV DRVAR
TITOVO UZICE
TITOVA MITROVICA
TITOVA KORENICA
BRIONI
DEDINJE
PLAVI VOZ
STAFETA MLADOSTI
SLET NA STADIONU JNA
KUMROVEC



I STA RECI NA KRAJU," SRECA PA NAM DODJE DEMOKRATIJA I BLAGOSTANJE U KOJIMA UZIVAMO I UZIVACEMO SLJEDECIH 1000 GODINA "

CASNO JE BILO ZIVJETI U NJEGOVO DOBA !

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Tito-Ziga ->
"I wear my sunglsses at night" so I can watch the astronauts' wives.

zdenka pregelj sagde ...

Odlične slike!

Anonym sagde ...

jes bio dingospo.

Anonym sagde ...

Jos ga imam u srcu.. nikad te necemo zaboraviti.. Place mi se kada vidim slike, puno hvala.

Anonym sagde ...

Tito, volimo the zauvijek!

batka sagde ...

Ja sam se rodio u Titovom Velesu i to cu nositi u srcu dok sam ziv.Tito je nama,Makedoncima ,ostvario san da budemo priznati kao NAROD i to mu necemo nikada zaboraviti.Mozda ce se nekad Jugoslavija ponovo stvoriti i ja cu svoju decu vaspitati da prihvate to kao istorisku pobedu i pravdu ,bogom dama svima nama na Balkanu!