tirsdag den 3. april 2007

SJECANJA

Grupa mala,ali odabrana,mi Zenicani smo zauzeli tkzv.seciju i sjedista ispred,a zasto ?Putovalo se u Budimpestu na veliki koncert Bruce Springstina,Stinga,Peter Gabrijela i jos mnogo,mnogo rock-pop muzicara popularnih tog doba,a sve zbog skupljanja nekih novaca za gladne u Africi,mislim,jer bilo je to ipak prije 19 godina,a sjecanja blijede,slike ostaju kao neki dokazi. Godina kad je Alen(Alija)Islamovic pjevao u Bijelom Dugmetu,bjese li to turneja 1988/89 u Sarajevskoj Zetri,e da sam tad bogdom imao uza se digitalnu kao danas,a eto sreca uspio sam i svojim starim foto aparatom zabiljeziti ovaj snimak.
Cekajuci Godoa,ma jok,cekali bus pred legendarnom kafanom Balkan za odlazak na koncert u Budim i Pestu,sada vec davne 1987 godine.

Jedan period mog zivota sam bio dosta vezan i za country muziku,a tu je i dokaz toga,tijesno sam bio vezan za negadasnju country grupu iz Zagreba " Plava trava Zaborava ",ali eto to bi tada,sada ne znam sta se desava sa tom grupom?

Slika LP-ija grupe Teska Industrija,ali tada bez legende grupe i pjevaca Seida Memica-Vajte .
Grupa " 7 Mladih ",mada je to nekada bilo,sada su to dosta stariji ljudi,ali mnogi od nas su odrastali uz njih i njihovu izvedbu raznih stilova muzike sa svih strana svijeta,ali u njihovoj obradi,bilo je lijepo tih davnih godina gledati ih svakodnevno na tv-u i naravno uciti se od njih,sta je to zivot i kako uzivati u njemu. Nekada davno,kad smo zivjeli u mraku i strahovladi moglo je se putovati sirom Balkana,bez viza i pasosa,ovo je slika iz Sibenika,1986 godina,cekali smo bus za Split.....
Ovdje sam malo presao u narodnjake,ma jok ,gluho bilo,vec sam ispred lokalnog Bosanskog kluba na Bornholmu bio zaduzen da docekam Cazima Colakovica u luci prilikom njegove posjete Bornholmu i da covjeka odvedem do hotela gdje ga je cekao smjestaj.

Ovo bijase CDU u Sarajevu,mislim 1987 godine,ljeto je bilo,sjecam se kao kroz maglu da je bilo puno kao u kutiji sibica u Zagrebu,puno znoja,a jos vise pive.Te sam godine,legendarne,cak tri puta bio na Azrinom koncertu,Sarajevo,Zenica i Tijesno na Murteru.

NISTA MUDRO ,jedna zaista zanimljiva foto prica o Dugmetu tih godina,a i vrlo raritetna,sretan sam da je imam u svojim rukama i da mogu putem neta da bar naslovnu i jos neke slike iz knjige podijelim sa potencijalnim posjetiocima mog bloga.

E ova slika nije iz knjige o Dugmetu,vec je mojih ruku djelo,slikano na koncertu u Skenderiji sad vec davne 1985/86 godine/turneje,Brega i njegov tada novi stil........



Sjecanja su danas posvecena onim malim stvarima koje nas svakodnevno okruzuju,stare slike,stare ploce,posteri.......i jos mnogo,mnogo stvari koje ne mogu izaci iz nasih glava.Ponekad se lijepo podsjetiti ovih stvari,bez obzira sto zivot ide dalje i ne mozemo vrijeme vratiti nazad,ali sto uvijek kazem bez nase proslosti nema ni nase buducnosti,a tu je dokaz nase proslosti,da smo je imali i intezivno zivjeli,bez obzira sto smo zivjeli u mraku i diktaturi,hhehehe,ovo ironicno kazem,ma kakav mrak i diktatura,imali smo proslost sa kojom se malo ko moze pohvaliti u europi,danasnjoj mislim.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

joj sjecanja svaka cast :)

Anonym sagde ...

S:
Svaka čast. Izvrsna slika sa koncerta u Budimpešti. Farah...