lørdag den 14. april 2007

IGRA STAKLENIH PERLI 4

Malo danasnjih slika Bornholma,vrijeme je zaista bilo vise nego odlicno,kao da smo i na Bornholmu dobili ljeto prije ljeta........ SUMA STRIBOROVA !

A U SUMI STRIBOROJ I JEDNA MALA KUCIC STRASNOG KEKECA .......
Tu nam je i Hammershus ,ruine stare tvrdjave koja je nekada postojala na Bornholmu i koja je cuvala Bornholm od vanjskih napadaca i osvajaca,Bornholm je mnogo puta prelazio iz Svedskih u Danske ruke i obratno,da bi konacno negdje u 17 stoljecu pripao Danskoj monarhiji,konacno,pa eto dok se i mi ne odvojimo od Danske :)Inace ova se tvrdjava ili bolje receno ostaci te tvrdjave smatraju najstarijim sjeverno evropskim ruinama,najbolje ocuvanim,sama je tvrdjava izgradjena ili je pocela se graditi negdje u 12 vijeku.Cudo jedno da je ipak toliko sacuvano......
Ovakvih fenomena ima mnogo na Bornholmu,jezero tik do samog mora,sinjeg .

Sjeverni dio Bornholma je dosta nepristupacan za ljudske stvorove,ali za ptice je raj ,jer tu nesu svoja jaja i imaju svoje najvece kolonije na podrucju cijele Danske .


Igra staklenih perli suncevim zrakama pri plovidbi iz Svedske za Bornholm,jucer u petak 13.04.2007 I sreca da plovidba na taj nesretni datum protece bez ikakvih problema.


SUMA STRIBOROVA 2 dio .

BORNHOLM I OKOLNO MORE JUCER 13.04. I DANAS 14.04. DAN POSLIJE !

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

Vrlo lijepi krajolici. Izgleda kao da je taj tvoj Bornholm nepregledno ostrvo! Kucica je takodjer pitoreskna, ali u Kekecu je strasna bila Pehta :)

YUTOPIA sagde ...

Keketz is hero !!!

Anonym sagde ...

:) lijepe slike bogumil, kao i obicno ...

YUTOPIA sagde ...

IZBORI na YUTOPIJI !!!

Anonym sagde ...

Da upitam.. Da li svracas ikako prema Vranduku, ili Smetovima? Fino bi bilo da vidim slika tvrdjave, rijetko ih mogu naci preko neta.. :)

Bogumil sagde ...

Ma ostrvo Bornholm je precnika samo nekih 45 kilometara,ali ja sam tu 14 godina i priznajem da nisam upoznao vise od 30 % ostrva,toliko je toga ovdje zanimljivoga skupljeno na jednom mjestu,nevjerovatno je to.
A inace za anonimno ,ako prelistate staru postu naicete na mnogo slika Smetova,a Vranduka nemam,nazalost,budemo vidjeli na ljeto,ako budem imao vremena.....

Anonym sagde ...

ma np, bogumil :) onako me interesovalo.. lijepo bi bilo uslikati tvrdjavu.. ali u ostalom, sliku su fantasticne, naravno sto vise iz Zenice po mogucnosti ;)

Bogumil sagde ...

Evo upravo sam postavio par zaista starijih slikica Zenice,pa se nadam da ce zadovoljiti vase ukuse....:)

YUTOPIA sagde ...

Fotografije Vranduka - na YUTOPIJI , za gospodju anonimnu .n Varshogud !

Anonym sagde ...

Nazalost su to crno bijele slike yutopia.. ja bi slike Vranduka sada, u boji ako neko ima..